Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2008

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ο πατέρας και το οικογενειακό δίκαιο

Την ισότιμη αντιμετώπιση ανδρών και γυναικών από τα δικαστήρια στο θέμα της ανάθεσης της επιμέλειας των παιδιών και της επικοινωνίας μαζί τους διεκδικούν οι διαζευγμένοι άνδρες. Για τον λόγο αυτό ίδρυσαν σύλλογο, έκαναν καταγγελία στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το άδικο, όπως το χαρακτηρίζουν, οικογενειακό δίκαιο και πραγματοποιούν σήμερα ημερίδα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας για τη διαδικασία του διαζυγίου και τις επιπτώσεις του.

Ο Σύλλογος για την Ανδρική και Πατρική Αξιοπρέπεια (ΣΥΓΑΠΑ) ιδρύθηκε πριν από 1,5 χρόνο, από διαζευγμένους άνδρες που ήθελαν να διεκδικήσουν συλλογικά περισσότερα δικαιώματα σε σχέση με την ανατροφή των παιδιών τους. «Το οικογενειακό δίκαιο στην Ελλάδα παρουσιάζει ένα σοβαρό πρόβλημα. Οι δικαστικές αποφάσεις δίνουν κατά 99% την επιμέλεια στη μητέρα και πενιχρή δυνατότητα επικοινωνίας στον πατέρα», λέει στην «Κ» ο πρόεδρος του συλλόγου, καθηγητής ΤΕΙ, κ. Νίκος Σπιτάλας. «Oμως στις ΗΠΑ, τη Γαλλία και άλλες χώρες δίνεται από κοινού στους δύο γονείς η επιμέλεια. Το σύστημα αυτό είναι πιο σωστό, καθώς οι δύο γονείς είναι ισότιμοι απέναντι στο παιδί. Για τον λόγο αυτό έχουμε προσφύγει και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων». Η απόδοση επιμέλειας στον ένα γονέα μόνο έχει συνέπειες. «Πολλές γυναίκες, όταν παίρνουν την επιμέλεια, συχνά καταχρώνται την εξουσία τους και δεν επιτρέπουν στον άνδρα την επικοινωνία με το παιδί. Το παιδί όμως έχει ανάγκη και τους δύο γονείς του».

Ο ΣΥΓΑΠΑ πιστεύει ότι στην περίπτωση διαζυγίου ο πατέρας αδικείται κατάφωρα, καθώς στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων η επιμέλεια των παιδιών δίνεται στη μητέρα. «Το δικαστήριο προτιμάει να δώσει τα παιδιά στη γυναίκα, ακόμα κι αν αυτή είναι στη φυλακή. Κανένας δεν τολμάει να διαφοροποιηθεί», λέει ο κ. Σπιτάλας. «Για τα ελληνικά δικαστήρια, ο πατέρας θεωρείται εξ ορισμού λιγότερο σημαντικός απ’ ό,τι η μητέρα».

Ο ΣΥΓΑΠΑ σήμερα αριθμεί περίπου 1.500 μέλη, από τα οποία το ένα τρίτο γυναίκες, κυρίως συγγενείς διαζευγμένων ανδρών. Σύμφωνα με τον κ. Σπιτάλα, ο ΣΥΓΑΠΑ απευθύνθηκε και τη Γενική Γραμματεία Ισότητας, χωρίς να λάβει απάντηση, ενώ έχει στενούς δεσμούς με αντίστοιχες οργανώσεις πατεράδων στο εξωτερικό. «Ορισμένα μέλη επιθυμούν να προχωρήσουμε σε ακτιβιστικές δράσεις, όπως π.χ. στην Αγγλία, προκειμένου να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο. Iσως αυτή είναι η μόνη λύση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

BINTEO SYGAPA ΣΥΓΑΠΑ

Αναγνώστες