Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2008

ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΒΟΛΟΥ

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
www.e-thessalia.gr/newsfeed.asp?Fv1=1&Fv2=14/12/2007&Fv3=2007&Fv4=145587
Εκδήλωση στο Βόλο διοργάνωσε χθες ο σύλλογος για την ανδρική και πατρική ... Νίκος Σπιτάλας "χθες ολοκληρώθηκε στην Θεσσαλία ένας πρώτος κύκλος που αφορούσε ...
e-thessalia.gr/newsfeed.asp?Fv1=1&Fv2=14/12/2007&Fv3=2007&Fv4=145587 - 27k - Cached
Επιλογή ημερομηνίας :
Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2007

Εκδήλωση χθες και συγκρότηση της πρώτης επιτροπής που θα λειτουργεί στην πόλη μας
Παράρτημα του Συλλόγου πατρικής αξιοπρέπειας στο Βόλο

Εκδήλωση στο Βόλο διοργάνωσε χθες ο σύλλογος για την ανδρική και πατρική αξιοπρέπεια και παράλληλα δημιούργησε και την τοπική του επιτροπή, αφού όπως τονίσθηκε «τα διαζευγμένα ζευγάρια αυτή την στιγμή στην Ελλάδα ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο και περισσότερο από 23.000 περιπτώσεις έχουν απευθυνθεί στον σύλλογο».
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Νίκος Σπιτάλας «χθες ολοκληρώθηκε στην Θεσσαλία ένας πρώτος κύκλος που αφορούσε την οικονομική γνωστοποίηση του προβλήματος στους διαζευγμένους γονείς και τα παιδιά» και πρόσθεσε : «Όπως γνωρίζουμε αυτή την στιγμή υπάρχουν ένα εκατομμύριο διαζευγμένα ζευγάρια και τα μισά από αυτά έχουν ήδη χωρίσει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλά παιδιά να είναι αποξενωμένα από τον ένα γονέα και ίσως αυτά να ξεπερνούν τις 500.000. Δυστυχώς ακόμη δεν υπάρχουν οικογενειακοί δικαστές και οικογενειακά Δικαστήρια. Και νομίζω ότι αυτός ο θεσμός, κάποτε θα πρέπει να ξεκινήσει και στην Ελλάδα. Επίσης δεν υπάρχουν κοινωνικοί λειτουργοί, καθώς και κοινωνικές υπηρεσίες στα Δικαστήρια, ώστε να δίνουν πραγματογνωμοσύνη και άλλες γνωμοδοτήσεις πρίν από το διαζύγιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα περισσότερα μέλη μας είναι γυναίκες κάτι που δείχνει ότι κατάλαβαν ότι είναι κοινωνικό πρόβλημα. Παράλληλα μέχρι και σήμερα πάνω από 23.000 περιπτώσεις έχουν απευθυνθεί στον σύλλογό μας, είτε οι ίδιοι οι παθόντες, είτε συγγενικά πρόσωπα και εμείς προσπαθήσαμε να δώσουμε την συμβουλή μας και αυτό κάνουν και τα τοπικά Παραρτήματα».
Στην εισήγησή της η κ. Γεωργία Τζαμαλούκα καθηγήτρια στα ΤΕΙ Κρήτης τόνισε μεταξύ άλλων και τα εξής: «Στην ενδο -οικογενειακή βία περιλαμβάνεται και η κακοποίηση των ανδρών. Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι ενώ αποτελεί γεγονός αυτό το φαινόμενο, δυσκολεύεται να εκφραστεί για διάφορους λόγους. Ίσως γιατί τα άτομα δεν είναι εξοικειωμένα στην ιδέα-είναι πιο συνηθισμένο να ακούει κανείς για γυναικεία κακοποίηση, ίσως γιατί οι ίδιες οι γυναίκες δεν φαντάζονται ότι με τη συμπεριφορά τους ασκούν κάποιο από τα τρία είδη της οικογενειακής βίας στους συντρόφους τους. Μην ξεχνάμε ότι η συναισθηματική κακοποίηση είναι δύσκολο να εντοπιστεί, καθώς δεν υπάρχουν εμφανή σημάδια. Τέλος, ίσως είναι και ο «εγωισμός» των ανδρών που δεν τους επιτρέπει να παραδεχτούν ότι μπορεί να κακοποιούνται από μια γυναίκα. Η κακοποίηση των ανδρών υπάρχει και πρέπει να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των ερευνητών στη χώρα μας. Εξάλλου μόνον εφόσον αναγνωρίσουμε μια κατάσταση μπορούμε να την ξεπεράσουμε».
Η κ. Αναστασία Μανώλα ψυχολόγος- καθηγήτρια στην δική εισήγηση τόνισε μεταξύ άλλων και τα εξής : «Οι ισχυρισμοί και η αξιοπιστία των λόγων των παιδιών δεν πρέπει να αξιολογηθούν μεμονωμένα αλλά να ληφθεί υπόψη η οικογενειακή δυναμική, οι προηγούμενες εμπειρίες, η υποκίνηση από άλλους. Τα αντικείμενα-είδωλα (ανατομικές κούκλες) είναι επικίνδυνο να εκτιμώνται μεμονωμένα διότι τα παιδιά μπορεί να τα παίζουν διαφορετικά. Τα χρονικά περιθώρια από αστυνομία-δικαστήρια, ανακρίσεις, κτλ επηρεάζουν την κρίση.
Να λαμβάνεται υπόψη από ειδικούς η ικανότητα του παιδιού, η ωριμότητά του, η τιμιότητα (και του περιβάλλοντός του) και να υπάρχει επαγρύπνηση και υποψία ψεύδους για τις περιπτώσεις σε επιστροφή από επικοινωνία με τον γονέα που δεν έχει την επιμέλεια-κατοικία. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να εξετασθεί εάν υπάρχει συνεχής επαφή επικοινωνίας ή υπάρχει εξαναγκασμός για ψευδή καταγγελία με σκοπό αφαίρεσης επιμέλειας ή αποκοπή επικοινωνίας με τον πατέρα.».
ΘΑΝΑΣΗΣ Κ. ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

BINTEO SYGAPA ΣΥΓΑΠΑ

Αναγνώστες