Κυριακή 4 Μαΐου 2008

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

http://www.enet.gr/online/online_hprint?q=%F3%F5%E3%E1%F0%E1&a=&id=33767332


Τα διαζύγια οδηγούν σε κατάθλιψη
Της ΜΑΙΡΗΣ ΠΙΝΗ
Το 82% των γονιών και το 55% των παιδιών χρειάζονται παρακολούθηση
Τα διαζύγια επιβαρύνουν σοβαρά την υγεία των γονέων και των παιδιών, με συνέπεια το 82% των γονέων (αμφοτέρων των φύλων) και το 55% των παιδιών να χρειάζονται ψυχολογική-ψυχιατρική παρακολούθηση.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα δύο ερευνών [του Συλλόγου για την Ανδρική και Πατρική Αξιοπρέπεια (ΣΥΓΑΠΑ) και του «Χαμόγελου του Παιδιού]:
* Είκοσι χιλιάδες διαζευγμένοι Ελληνες κάθε χρόνο οδηγούνται σε κατάθλιψη, γιατί οι μητέρες απαγορεύουν στους πατέρες να επικοινωνήσουν με τα ανήλικα παιδιά τους, παρά τις δικαστικές αποφάσεις.
* Σε 20.000 περιπτώσεις (ανδρών και γυναικών σε διάσταση) ομολογήθηκε άσκηση ψυχολογικής βίας προς τους ίδιους και 99% προς τα παιδιά. Το 92% αφορούσε χωρισμένους πατέρες και το συγγενικό τους περιβάλλον και 8% διαζευγμένες μητέρες.
* Ποσοστό 78% των παιδιών αποξενώθηκε από τον πατέρα, με κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση.
* Επί 1 εκατ. χωρισμένων ζευγαριών στη χώρα, 550.000 πατεράδες δεν βλέπουν τα παιδιά τους, γιατί έτσι αποφασίζουν οι μητέρες-πρώην σύζυγοι, οι οποίες πήραν την επιμέλεια των παιδιών τους σε ποσοστό 99,6%, ενώ μόνο στο 0,4% δόθηκε στον πατέρα.
* Σε ποσοστό 12% τα παιδιά γεννήθηκαν εκτός γάμου από Ελληνες γονείς, ενώ σε ποσοστό 18% από αλλοδαπή μητέρα η οποία τα πήρε μαζί της στο εξωτερικό.
* Το 70% των παιδιών των διαζευγμένων δείχνει τάσεις για παραβατικότητα.
* Διαπιστώθηκε ανυπαρξία των κοινωνικών υπηρεσιών και των δικαστηρίων εκδίκασης οικογενειακών υποθέσεων. Μετά την πάροδο πενταετίας από το διαζύγιο, το 30% των γυναικών επιδιώκει συναίνεση. Σ' αυτές τις περιπτώσεις, άνδρες και γυναίκες ρίχνουν σε ποσοστό 100% το σφάλμα σε τρίτο άτομο, κυρίως στους δικηγόρους, και ορίζουν διαμεσολαβητή τον ΣΥΓΑΠΑ.
Οι μελέτες δημοσιοποιήθηκαν χθες από τον ΣΥΓΑΠΑ, με την ευκαιρία τριήμερου (10-12/12) ευρωπαϊκού συνεδρίου του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ), με θέμα: «Ισότιμοι Σύντροφοι: Επανεξέταση του ρόλου των ανδρών στην εργασία και την ιδιωτική ζωή».
Η πρώτη από αυτές έγινε από τον ΣΥΓΑΠΑ σε Αθήνα, Δράμα, Βέροια, Καβάλα, Αλεξανδρούπολη και Σπάρτη και η δεύτερη από το «Χαμόγελο του Παιδιού», σε συνεργασία με ερευνητές του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (επικεφαλής, η κοινωνιολόγος Αφροδίτη Τεπέρογλου) και σε δείγμα 840 ατόμων.
Από τους ερωτηθέντες, το 31% διέμενε στο Λεκανοπέδιο Αττικής, το 6% στην Πελοπόννησο, το 13% στην Αν. Μακεδονία και Θράκη, το 18% στην υπόλοιπη Μακεδονία, το 9% στην Κεντρική Ελλάδα, το 6% στη Δ. Ελλάδα, το 5% στα νησιά του Ιονίου, το 3% στην Κρήτη, το 4% στα νησιά του Αιγαίου και το 5% στα Δωδεκάνησα.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 11/12/2006

Δεν υπάρχουν σχόλια:

BINTEO SYGAPA ΣΥΓΑΠΑ

Αναγνώστες