Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

ΝΕΟΙ ΚΑΙ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

«Γκρίζες ζώνες» στο σχέδιο για τα ναρκωτικά
Γράφει ο/η Χαράλαμπος Πετρόχειλος // 07 Αυγούστου 2011 // Πολιτική της υγείας
Φορείς εκφράζουν ενστάσεις για την αποτελεσματικότητα και τους κινδύνους που προκαλεί ο διαχωρισμός των ποινών για τους χρήστες και τους εμπόρους.
Ενστάσεις και διαφωνίες προκαλούν οι εξαγγελίες για την αποποινικοποίηση της χρήσης ναρκωτικών και για το κατά πόσο είναι δυνατόν να εφαρμοστεί στη χώρα μας το σουηδικό μοντέλο.
Οι «γκρίζες ζώνες»των εξαγγελιών επικεντρώνονται κυρίως στον διαχωρισμό των ποινών για τους χρήστες και στους μικροδιακινητές ναρκωτικών, αλλά και στις ποινές που θα ορίζονται στους εμπόρους.

Σύμφωνα με στοιχεία της Real news, αυτή τη στιγμή, στην Ελλάδα στοιβάζονται περίπου 12.000 κρατούμενοι και 3.500 υπόδικοι σε σωφρονιστικά καταστήματα χωρητικότητας 9.000 ατόμων, εκ των οποίων συνολικά το 40% αντιμετωπίζει αδικήματα που έχουν σχέση με ναρκωτικά, διακεκριμένες κλοπές και ληστείες.

Η μεγαλύτερη πηγή
«Η εμπορία και η χρήση ναρκωτικών ουσιών αποτελούν τις μεγαλύτερες πληγές της κοινωνίας μας. Οι θάνατοι από τη χρήση ναρκωτικών ουσιών αυξάνονται κάθε χρόνο», αναφέρει ο εγκληματολόγος Αγγελος Τσιγκρής.
«Υπάρχει άμεση σύνδεση εγκληματικότητας και χρήσης ναρκωτικών, όμως η αλληλεγγύη στα θύματα και η καταδίκη των εμπόρων του θανάτου θα πρέπει να είναι προτεραιότητες όλων μας. To ζήτημα δεν επιτρέπει προσωπικές στρατηγικές. Επιβάλλει συνεργασία, ευαισθησία, ανθρωπιά και αλληλεγγύη», επισημαίνει.

Παράλληλα, ειδικοί επιστήμονες και φορείς υποστηρίζουν ότι οι πρόσφατες εξαγγελίες αφορούν αποσπασματικές διατάξεις του υπό κατάρτιση νομοσχεδίου και δεν αντιμετωπίζουν ουσιαστικά και συνολικά το πρόβλημα των ναρκωτικών στη χώρα. Επισημαίνουν, μάλιστα, τον κίνδυνο να προκύψουν αποτελέσματα διαφορετικά από τα προσδοκώμενα και να οδηγηθούμε σε καταστάσεις όπου n πρόσβαση του χρήστη στις αγορές του «λευκού» θανάτου θα γίνεται πιο εύκολη.

To εμπόριο
Οι θάνατοι στις φυλακές από ναρκωτικά, οι «γνωματεύσεις περί τοξικομανίας» και τα «κυκλώματα των κελιών» αποτελούν λίγες από τις παραμέτρους του προσοδοφόρου εμπορίου που έχει αναπτυχθεί τις τελευταίες δεκαετίες και στο οποίο συμμετέχουν κρατούμενοι, επίορκοι δικηγόροι και δικηγόροι.
«Στο νέο νομοσχέδιο θα πρέπει να ρίξουμε άπλετο φως στις "γκρίζες ζώνες". Δεν είναι δυνατόν έμποροι ναρκωτικών να κερδίζουν ευνοϊκότερες ποινές μόνο με την επίκληση της γνωμάτευσης ότι είναι τοξικομανείς», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο Αγγ. Τσιγκρής. «Συχνά υπάρχουν περιπτώσειςόπου οι έμποροι είναι και χρήστες, ασθενείς που είναι εξαρτημένοι και χρήζουν θεραπείας όπως δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου οι έμποροι χρησιμοποιούν τα ευεργετήματα του νόμου δηλώνοντας χρήστες. Η ταυτοποίηση, η παρατήρηση και η εξαγωγή συμπερασμάτων πρέπει να γίνουν με αυστηρά κριτήρια και προϋποθέσεις», τονίζει ο καθηγητής Ιατρικής Αθανάσιος Δουζένης.
Με το νέο νομοσχέδιο θα πρέπει να αναζητηθούν λύσεις σε ζητήματα που και πρόσφατα απασχόλησαν την κοινή γνώμη, όπως η περίπτωση 25χρονου τοξικομανή που καταδικάστηκε σε φυλάκιση 4 ετών και 6 μηνών για ληστεία, με λεία ένα χαρτονόμισμα των 10 ευρώ.
ΣΥΜΦΩΝΑ με στοιχεία από έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί στη χώρα μας, το 28% των ανδρών ηλικίας 25-35 ετών έχει κάνει χρήση χασίς ή μαριχουάνας, το 35% των Ελλήνων θεωρεί εύκολο να βρει κάποιος ναρκωτικά, ενώ κάθε χρόνο αυξάνονται οι μαθητές που κάνουν χρήση ναρκωτικών ουσιών. Μάλιστα, το 6,1 % των μαθητών ηλικίας 14-18 ετών έχει κάποια εμπειρία με ναρκωτικά, με ιδιαίτερα ανησυχητική τα τελευταία χρόνια την αύξηση της χρήσης από μαθητές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Από το «πλέγμα» αυτό δεν έχουν ξεφύγει ούτε και οι μαθητές ιδιωτικών σχολείων, όπου το ποσοστό φθάνει το 9,4%.
«Είναι ανάγκη να προχωρήσουμε άμεσα στην εφαρμογή πιο ριζοσπαστικών μεθόδων πρόληψης και να σχεδιάσουμε μια πιο αποτελεσματική πολιτική απέναντι στο ζήτημα. Θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η χρήση ναρκωτικών ουσιών συνδέεται άμεσα με το εμπόριο και ότι όσο το εμπόριο ανθεί και κάποιοι πλουτίζουν από αυτό, τόσο θα διογκώνεται το πρόβλημα», τονίζει ο εγκληματολόγος Αγγελος Τσιγκρής.
Μείωση του εμπορίου
Ο γνωστός διδάκτωρ Εγκληματολογίας εκτιμά ότι η αλλαγή στο καθεστώς αντιμετώπισης των χρηστών θα έχει ωςαποτέλεσμα την απότομη μείωση του εμπορίου. Η «αγορά» των εμπόρων θα συρρικνωθεί αυτόματα, τα κέρδη τους θα μειωθούν κάθετα και ο κίνδυνος που αναλαμβάνουν οι έμποροι του «λευκού» θανάτου θα φαντάζει δυσανάλογος σε σχέση με τα προσδοκώμενα κέρδη τους.
Επιπλέον, ειδικοί επιστήμονες επιμένουν ότι θα πρέπει να ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα στον τομέα των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας που λειτουργούν στις φυλακές. Χαρακτηριστικά, αναφέρουν ότι, στις ΗΠΑ, το 79% των κρατουμένων έχει εγκαταλείψει πρόωρα το σχολείο. Μάλιστα, ο δείκτης υποτροπής για τον έγκλειστο πληθυσμό είναι περίπου 77%, ενώ για τους κρατούμενους που συμμετέχουν σε προγράμματα κατάρτισης περιορίζεται στο 23%.
«Θεωρώ πάρα πολύ θετική την αποποινικοποίηση του χρήστη και την ταυτόχρονη αυστηροποίηση των ποινών στους εμπόρους, αρκεί να μπορέσουν να εφαρμοστούν στην πράξη», υποστήριξε στη Real news η καθηγήτρια Ψυχολογίας Φωτεινή Τσαλίκογλου. «Πρόκειται για μία από τις ευπρόσδεκτες, αυτή τη φορά, αλλαγές...».
Σύμφωνα με τον Αγγ. Τσιγκρή, η μεταρρυθμιστική πολιτική για την αντιμετώπιση της μάστιγας των ναρκωτικών θα πρέπει να ξεκινήσει από την αποποινικοποίηση της χρήσης ναρκωτικών ουσιών για τους εξαρτημένους χρήστες που έχουν δηλωθεί στις επίσημες υγειονομικές υπηρεσίες των κατά τόπους νοσοκομείων.
Επιπλέον, άλλες παράμετροι που θεωρούνται αναγκαίες για την καταπολέμηση των ναρκωτικών είναι η αντιμετώπιση του χρήστη ως ασθενούς και όχι ως εγκληματία του κοινού Ποινικού Δικαίου, η παρακολούθηση των χρηστών από εξειδικευμένο και ειδικά εκπαιδευμένο ιατρικό προσωπικό, η δημιουργία στα δημόσια νοσοκομεία ειδικών τμημάτων που θα έχουν ως αποστολή την παροχή βοήθειας στους χρήστες και, τέλος, η συνεργασία των νοσοκομείων με τις θεραπευτικές κοινότητες, με σκοπό τη μακροπρόθεσμη ένταξη όλων των χρηστών σε προγράμματα απεξάρτησης.
«To πρόβλημα μας αφορά όλους. Σήμερα το παρακολουθούμε από μακριά, με την αμηχανία του (τηλε)θεατή. Αύριο, ίσως το δούμε να απασχολεί με τραγικό τρόπο τους συναδέλφους τους γείτονες, τους φίλους μας. Ισως κάποια μέρα να χτυπήσει και τη δική μας πόρτα», καταλήγει ο Αγγ. Τσιγκρής.
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΝΑΙ, ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΧΙ
TO ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ υποστηρίζει ότι στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί θα περιλαμβάνονται προτάσεις που θα έχουν κατατεθεί τόσο από το υπουργείο Υγείας όσο και από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της Real news, σε κανένα από τα δύο αυτά υπουργεία δεν έχει συσταθεί οποιαδήποτε επιτροπή για την κατάθεση προτάσεων.
Πηγή: Real News
http://www.iatrikostypos.com/politiki-tis-ygeias/item/6945-%CE%B3%CE%BA%CF%81%CE%AF%CE%B6%CE%B5%CF%82-%CE%B6%CF%8E%CE%BD%CE%B5%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CF%83%CF%87%CE%AD%CE%B4%CE%B9%CE%BF-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B1-%CE%BD%CE%B1%CF%81%CE%BA%CF%89%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

BINTEO SYGAPA ΣΥΓΑΠΑ

Αναγνώστες