Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Στο αρχείο η υπόθεση των εισαγγελέων


Στο αρχείο παρά τις πιέσεις

Στέλιος Μπαμιατζής

Για δεύτερη φορά έχει βάλει πλώρη προς το αρχείο, η υπόθεση των δυο οικονομικών εισαγγελέων, Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρου Μουζακίτη.
Υπενθυμίζεται ότι και οι δύο είχαν ζητήσει να αντικατασταθούν καταγγέλλοντας "οργανωμένα συμφέροντα" που τους....
εμπόδιζαν να ασκήσουν το έργο τους.
Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Φώτης Μακρής ερεύνησε τις καταγγελίες και των δυο εισαγγελέων.
Κατέληξε λοιπόν ότι αυτές πρέπει να τεθούν στο αρχείο, με το σκεπτικό ότι σε καμία υπόθεση από αυτές που χειρίστηκαν οι κ.κ. Πεπόνης και Μουζακίτης, δεν υπήρξαν παρεμβάσεις στο έργο τους.
Για ποιες όμως υποθέσεις πρόκειται;
α) Η υπόθεση των cds
β) Η περιβόητη λίστα Κουσελά
γ) Οικονομικές ατασθαλίες σε τραπεζικό ίδρυμα, του οποίου ωστόσο το όνομα δεν έγινε γνωστό.
Για την υπόθεση των cds, από την έρευνα του κ. κ. Μακρή, προέκυψε ότι οι δυο εισαγγελείς δέχθηκαν από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Τέντε, τον προϊστάμενο τους αντεισαγγελέα Ν. Παντελή, αλλά και τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, εντολή να επισπεύσουν την έρευνα τους και όχι να την καθυστερήσουν ή κάτι αντίστοιχο, λόγω σπουδαιότητας που παρουσίαζε η συγκεκριμένη υπόθεση.
Το πόρισμα επικαλείται "οχλήσεις» από τις προϊστάμενες δικαστικές και πολιτικές τους αρχές, προκειμένου να επισπεύσουν την έρευνά τους και να μην «σέρνεται".
Ωστόσο, δεν το θεωρεί ο κ. Μακρής ως "πίεση", καθώς πρόκειται για προϊσταμένους τους.
Συμπληρωματικά υπενθυμίζεται πως στην υπόθεση με τα cds φέρεται να εμπλέκεται και ο αδελφός του Γ. Παπανδρέου, Αντρίκος.
Για την περιβόητη λίστα Κουσελά που περιλαμβάνει ονόματα οφειλετών του Δημοσίου, οι φυσικοί προϊστάμενοι των κ.κ. Πεπόνη και Μουζακίτη φέρονται να τους ζήτησαν να την πάρουν πρώτα στα χέρια και ύστερα να διατάξουν προκαταρκτική εξέταση.
Και αυτό κρίθηκε πως δεν αποτελεί παρέμβαση στο έργο τους.
Για τη διερεύνηση του ζητήματος του μεγαλοτραπεζίτη, οι εισαγγελείς φέρονται να δέχθηκαν απειλές μέσω μεγαλοδημοσιογράφου, ο οποίος τους ανέφερε ότι απειλείται και ο ίδιος και τους ανακοίνωσε ότι παρακολουθείται το τηλέφωνό τους από τη δίωξη οικονομικού εγκλήματος.
Αρχικά ο κ. Πεπόνης, ο οποίος έγινε αποδέκτης των απειλών θεώρησε σοβαρή την υπόθεση και ενημέρωσε τον αρχηγό της ΕΛΑΣ.
Στη συνέχεια όμως δεν έδωσε συνέχεια ζήτημα, γιατί θεώρησε πως δεν έχει βάση. Για την ίδια υπόθεση οι εισαγγελείς ανέφεραν πάντως ότι ερωτήθηκαν και από συνταξιούχο δικαστικό.
Ο φάκελος του πορίσματος παραδόθηκε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και διαβιβάζεται στον υπουργό Δικαιοσύνης.
Ο κ. Παπαϊωάννου θα κρίνει αν θα παραμείνουν στη θέση τους οι κ.κ. Πεπόνης και Μουζακίτης ή εάν θα απευθύνει ερώτημα στο δικαστικό συμβούλιο για αντικατάστασή τους, καθώς δεν έχουν ανακαλέσει την παραίτησή τους. 
http://ksipnistere.blogspot.com/2012/01/blog-post_3262.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+Ksipnistere_+%28.+.+.+.+.+.+.+++ksipnistere+_++%CE%9F+%CF%83%CE%B9%CF%89%CF%80%CF%8E%CE%BD+%CE%B4%CE%BF%CE%BA%CE%B5%CE%AF+%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B1%CE%B9%CE%BD%CE%B5%CE%AF%CE%BD%29

Δεν υπάρχουν σχόλια:

BINTEO SYGAPA ΣΥΓΑΠΑ

Αναγνώστες