Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2013

Η αντίληψη ότι οι γυναίκες είναι καλύτερoι γονείς από τους άνδρες, και ότι οι άνδρες εμπλέκονται στην πατρότητα μετά από πιέσεις και τσακωμούς είναι, λένε οι ειδικοί, απλώς μύθοι!

Η αντίληψη ότι οι γυναίκες είναι καλύτερoι γονείς από τους άνδρες, και ότι οι άνδρες εμπλέκονται στην πατρότητα μετά από πιέσεις και τσακωμούς είναι, λένε οι ειδικοί, απλώς μύθοι!

Η Adrienne Burgess, συγγραφέας και ειδική στις γονεϊκές σχέσεις γίνεται το άλλοθι όλων όσων λέγονται για τους «κακούς» μπαμπάδες.

ΜΥΘΟΣ ΠΡΩΤΟΣ: Οι άνδρες δεν θέλουν τα παιδιά όσο και οι γυναίκες

Ίσως μια έφηβη να ονειρεύεται περισσότερο από έναν έφηβο τη στιγμή που θα γίνει μητέρα. Αλλά και οι άνδρες μετά τα 30 κι όσο πλησιάζουν τα 40 επιθυμούν το ίδιο να αποκτήσουν παιδιά. Ίσως οι άνδρες είναι λιγότερο ενθουσιώδεις με την ιδέα αρχικά, επειδή ανησυχούν περισσότερο για το οικονομικό κόστος: τόσο οι ίδιοι όσο και οι μαμάδες θεωρούν ότι ο πατέρας έχει μεγαλύτερη υποχρέωση να στηρίζει οικονομικά τα παιδιά τους – ακόμη και αν η μαμά είναι υψηλόμισθη.

ΜΥΘΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟΣ: Οι άνδρες δεν είναι τόσο ευαίσθητοι με τα μωρά

Τεράστιο ψέμα. Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι η καρδιά ενός μπαμπά χτυπά το ίδιο έντονα με μιας μητέρας όταν ένα μωρό κλαίει! Επίσης, οι πατεράδες μπορούν να αναγνωρίσουν τα δικά τους βρέφη ακόμα και με δεμένα μάτια, αγγίζοντας απλώς τα χέρια τους . Όταν ένας πατέρας ταίζει το μωρό του έχει ακριβώς τα ίδια συναισθήματα με τη γυναίκα του και το μωρό πίνει την ίδια ποσότητα γάλακτος.

ΜΥΘΟΣ ΤΡΙΤΟΣ: Οι μαμάδες φροντίζουν τα παιδιά καλύτερα

Λάθος. Και τα δύο φύλα είναι εξίσου καλά. Οι μαμάδες συνήθως περνούν περισσότερη ώρα με τα παιδιά και συχνά λαμβάνουν βοήθεια και συμβουλές για την ανάπτυξη δεξιοτήτων των παιδιών τους από επαγγελματίες της υγείας, την οικογένεια και τους φίλους. Οι μπαμπάδες διαθέτουν συνήθως λιγότερο χρόνο αλλά όταν οι άνδρες και οι γυναίκες είναι σε θέση να περάσουν το ίδιο χρονικό διάστημα με τα μωρά, και δίνεται η ίδια υποστήριξη, αναπτύσσουν δεξιότητες φροντίδας ακριβώς με τον ίδιο ρυθμό.

ΜΥΘΟΣ ΤΕΤΑΡΤΟΣ: ΄Ολοι οι μπαμπάδες είναι ίδιοι

Λάθος. Τα μικρά παιδιά με μπαμπάδες που ασχολούνται αρκετά μαζί τους, τα πηγαίνουν καλύτερα στο νηπιαγωγείο και το σχολείο, έχουν υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης και λιγότερα προβλήματα συμπεριφοράς. Κάνουν πιο εύκολα φίλους και είναι σε καλύτερη θέση να κατανοήσουν το πώς νιώθουν τα άλλα άτομα.
Αργότερα, απολαμβάνουν ευκολότερα την αγάπη και έχουν αλύτερη ψυχική υγεία. Όλα αυτά είναι αλήθεια τόσο για τα κορίτσια όσο και για τα αγόρια. Και όλα αυτά ισχύουν ακόμα κι όταν οι γονείς έχουν χωρίσει.

ΜΥΘΟΣ ΠΕΜΠΤΟΣ: Οι μπαμπάδες δεν θέλουν να σχοληθούν με τη φροντίδα των παιδιών

Λάθος. Ακόμα κι αν εργάζονται περισσότερες ώρες, οι πατέρες (στην Αγγλία) αναλαμβάνουν το ένα τέταρτο της γονικής φροντίδας των παιδιών (περίπου δύο ώρες την ημέρα). Τα Σαββατοκύριακα έχουν υπολογίσει ότι το ποσοστό ανεβαίνει στο ένα τρίτο. Οι σημερινοί μπαμπάδες ασχολούνται οκτώ φορές περισσότερο από τους μπαμπάδες 30 χρόνια πριν και το χάσμα μεταξύ των μητέρων και των πατέρων μειώνεται κάθε χρόνο. Και όταν μητέρες εργάζονται πολλές ώρες, ο μπαμπάς αναλαμβάνει δράση!

ΜΥΘΟΣ ΕΚΤΟΣ: Οι άνδρες δεν μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα ταυτόχρονα

Λάθος. Σκεφτείτε το: πιστεύετε ότι ένας μπάρμαν έχει την ικανότητα να κάνει πολλά διαφορετικά πράγματα ταυτόχρονα; Ένας τεχνικός υπολογιστών που έχει ανοιχτά ταυτόχρονα οκτώ διαφορετικές εφαρμογές για να δουλέψει; Μήπως απλώς δεν τους επιτρέπουμε να κάνουν όλα όσα θα μπορούσαν; Εάν οι άνδρες δεν αναλαμβάνουν στο σπίτι πολλαπλά καθήκοντα είναι σίγουρο ότι δεν οφείλεται σε κάποια βιολογική κατωτερότητα.

πηγή: www.infokids.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

BINTEO SYGAPA ΣΥΓΑΠΑ

Αναγνώστες