Σάββατο 23 Αυγούστου 2014

Η παιδική μνήμη στο διαζύγιο

Πολλοί μπαμπάδες πιστεύουν οτι μετά από χρόνια, θα εξηγήσουν στα παιδιά τους τι συνέβη, θα τους δείξουν τα δικόγραφα όπου δικαιώνονται ηθικά αλλά όχι και δικαστικά και εκείνα θα έλθουν με το μέρος τους, θα τους συγχαρούν, κτλ.
Αυτό, δεν πρόκειται να γίνει ποτέ. Να μερικοί λόγοι:
1) Τα παιδιά, στην ενηλικίωσή τους, δεν θέλουν να γνωρίζουν τίποτα από τα 'μαύρα' χρόνια του διαζυγίου για κανένα, απολύτως κανένα. Εξάλλου, κανείς δεν θέλει να αναμοχλεύει παλαιές πονεμένες ιστορίες.
2) Στα παιδιά κάτω των 4-5 ετών, ούτως ή άλλως δεν υπάρχει μνήμη των προηγούμενων ετών αλλά και ακόμα επί πλέον αυτή η μνήμη είναι 'νεκρή'. Απλώς, δεν υπάρχει μνήμη προ του διαζυγίου στα παιδιά που επιζητούν να σβήσουν ότι κακό πέρασαν. 'Κακό' δε είναι κάθε λέξη που εξτομίζει ο ένας γονέας εναντίον του άλλου, άσχετα εάν είναι από τον 'καλό' ή τον 'κακό' γονέα.
3) Ο μπαμπάς -που συνήθως δεν έχει την επιμέλεια- μετά το διαζύγιο, έχει στην μνήμη του αντίθετα με το παιδί, μόνο τα παιδικά χρόνια, δηλαδή προ του διαζυγίου που είχε την καθημερινότητα του παιδιού. Εχει τα ενθύμια των φωτογραφιών και των στιγμών αγάπης. Για τον λόγο αυτό βλέπουμε και να εμφανίζονται φωτογραφίες των παιδιών σε μικρή ηλικία με το μπαμπά.
www.sos-sygapa.eu          και      http://spitalas.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

BINTEO SYGAPA ΣΥΓΑΠΑ

Αναγνώστες