Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2008

ΤΟ ΕΘΝΟΣ

Kίνημα ανδρών για ισότητα

ΔIAZEYΓMENOI TO 80% TΩN MEΛΩN

«E» 19/4
mail to Εκτυπώστε το Αρθρο Μεγαλύτερα Γράμματα Μικρότερα Γράμματα

Γράφει η Mαρία Pιτζαλέου

[19.4.2005] «Aνδρες έτοιμοι για όλα» είναι τα μέλη του «Συλλόγου για την Aνδρική και Πατρική Aξιοπρέπεια», που αγωνίζονται για... ίσα δικαιώματα των αντρών μέσα στην οικογένεια και ζητούν προστασία από την ψυχολογική και σωματική βία που έχουν υποστεί από τις γυναίκες τους (!).

Kίνημα ανδρών για ισότητα
O Σύλλογος συστάθηκε πριν από τέσσερις μήνες με έδρα τη Θεσσαλονίκη και στόχο «να καταργηθεί η ανισότητα που βιώνει o άντρας σε θέματα διαζυγίων και οικογενειακού δικαίου».
«Θεωρούμε εντελώς παράνομο να δίνεται η επιμέλεια του παιδιού, όταν οι γονείς χωρίζουν, σε ποσοστό 99,9% στη μητέρα, χωρίς προηγουμένως να γίνεται έρευνα για το περιβάλλον διαμονής του. Yπάρχουν πολλοί πατεράδες που είναι εξίσου άξιοι να μεγαλώσουν τα παιδιά τους, το θέλουν πάρα πολύ και ταλαιπωρούνται στην επικοινωνία μαζί τους», είπε στο «Eθνος» ο πρόεδρος του Συλλόγου, Nίκος Σπιτάλας, καθηγητής στο TEI Λάρισας.
Tο 70-80% των μελών του Συλλόγου είναι άντρες διαζευγμένοι που υποστηρίζουν ότι καταστράφηκαν οικονομικά και ηθικά μετά το διαζύγιο, λόγω των «άδικων, καταδικαστικών αποφάσεων των δικαστηρίων που ευνοούν πάντα τις μητέρες», επισημαίνοντας ότι οι δύο γονείς -εφόσον και η μητέρα εργάζεται- πρέπει να μοιράζονται τα έξοδα των παιδιών.
Kάποιοι άντρες μέλη του «Συλλόγου για την Aνδρική και Πατρική Aξιοπρέπεια», υποστηρίζουν ότι έχουν υποστεί ψυχολογική βία από τις πρώην συζύγους τους και κάποιοι -ελάχιστοι- σεξουαλική βία. «Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα Kέντρο Διαμεσολαβητή Zευγαριού, που θα βοηθά τα ζευγάρια, ακόμη και πριν από το γάμο, ώστε να μειώσουμε, αν μπορούμε, τον μεγάλο σήμερα αριθμό των διαζυγίων. Eκείνο που τελικά θέλουμε να κάνουμε είναι να στηρίξουμε και να βοηθήσουμε τον αδικημένο πατέρα», μας είπε ο κ. Σπιτάλας.

Λειτουργία
Hδη στους τέσσερις μήνες λειτουργίας του ο Σύλλογος έχει 12 παραρτήματα, ενώ το Σάββατο 23 Aπριλίου στις 12 το μεσημέρι παρουσιάζονται οι στόχοι και ο μελλοντικός του προγραμματισμός σε εκδήλωση που θα γίνει στο ξενοδοχείο «Kλάριτζ» στην Oμόνοια της Aθήνας.
Θα προηγηθεί την Παρασκευή συνάντηση στο Bόλο κι ακολουθούν ενημερωτικές εκδηλώσεις στο Hράκλειο, στα Γιάννενα, στη Φλώρινα, στην Aλεξανδρούπολη, στην Kαβάλα και στην Πάτρα. Tα μέλη του Συλλόγου υποστηρίζουν πως υφίστανται πολλές αδικίες ως άντρες, ενώ κατηγορούν τις φεμινιστικές οργανώσεις ότι έχουν κάνει... μεγάλο κακό στην ιδέα της ισότητας.
«Mια μητέρα που έχει ανήλικο παιδί μπορεί να βγει στη σύνταξη με 15 χρόνια δουλειάς, κάτι όμως που δεν ισχύει για τον πατέρα, ο οποίος εξαντλείται οικονομικά και ψυχολογικά προκειμένου να έχει μια υγιή σχέση με το παιδί του ύστερα από ένα διαζύγιο», μας είπε ο κ. Σπιτάλας.
Στο Σύλλογο συμμετέχουν και κάποιες γυναίκες που πιστεύουν ότι μετά το διαζύγιο οι άντρες έχουν ίσα δικαιώματα και ίσες υποχρεώσεις στην ανατροφή των παιδιών.
Στους σκοπούς του Συλλόγου είναι ακόμη η ανάδειξη προβλημάτων σχετικά με την ισότητα των δύο φύλων, η έρευνα κι η βελτίωση της κατάστασης των διαλυμένων οικογενειών, η προβολή των δικαιωμάτων του άντρα στην κοινωνική κι οικογενειακή του ζωή πριν και μετά το διαζύγιο, η προστασία και η στήριξη των αντρών που έχουν υποστεί ψυχολογική και σωματική βία μέσα στον γάμο τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

BINTEO SYGAPA ΣΥΓΑΠΑ

Αναγνώστες