Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2008

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Θλιβερές εικόνες μιας έκρυθμης οικογενειακής κατάστασης

Αντιδικίες, μηνύσεις, αγωγές, παρεμποδίσεις αποτελούν συχνά τη θλιβερή εικόνα μιας έκρυθμης οικογενειακής διάλυσης που στόχο έχει να «καταδικάσει» τον έναν γονιό στην... απομόνωση. Τα ελληνικά δικαστήρια καλούνται καθημερινά να εφαρμόσουν το νόμο, μόνο που μερικές φορές, αναφέρουν οι εμπλεκόμενοι, οι αποφάσεις τους στην πράξη ακυρώνονται.

«Τα δικαστήρια αδυνατούν συχνά να ανταποκριθούν στα καθήκοντα που τους έχουν ανατεθεί», αναφέρει στην «Ε» ο πρόεδρος του ΣΥΓΑΠΑ, Νίκος Σπιτάλας, και αναφέρει μερικές περιπτώσεις:

Οι τρεις πρώτες παρουσιάζονται σε αντιπαραβολή με μια υπόθεση που διαδραματίστηκε στη Γαλλία το 2000, όταν αντιστράφηκε η επιμέλεια από τη μητέρα στον πατέρα διότι αποδείχθηκε ότι η μητέρα ψευδώς καταμήνυσε τον πατέρα για σεξουαλική κακοποίηση της μικρής κόρης του 9 ετών.

* Η μητέρα κατηγόρησε τον πατέρα για κακοποίηση του παιδιού τους (ναρκωτικά, σεξουαλική κακοποίηση κ.τ.λ.). Τα δικαστήρια με τελεσίδικες αποφάσεις αθώωσαν τον πατέρα και καταδίκασαν τη μητέρα για ψευδή καταμήνυση, συκοφαντική δυσφήμηση, ηθική βλάβη (24μηνη φυλάκιση και 20.000 ευρώ αποζημίωση). Η μητέρα πήρε το παιδί και απομακρύνθηκε από τον τόπο κατοικίας με αποτέλεσμα ο πατέρας να έχει χάσει την επικοινωνία μαζί του εδώ και τέσσερα χρόνια. Σήμερα το παιδί του είναι 9 ετών.

* Πατέρας κατηγορήθηκε από την πρώην σύζυγό του ότι ασκεί σεξουαλική βία στο παιδί τους. Ο πατέρας απαλλάχθηκε και ο πραγματογνώμονας ιατρός δήλωσε την έντονη αμοιβαία αγάπη παιδιού-πατέρα δίχως δόλο. Παρ' όλα αυτά, η μητέρα αρνείται την επικοινωνία πατέρα-παιδιού και συνεχώς καταδικάζεται από ποινικά δικαστήρια (σύνολο ποινής 30 μήνες). Το παιδί έχει αποξενωθεί από τον πατέρα, οποίος έχει διασυρθεί στη μικρή κοινωνία όπου ζει.

* Πατέρας κατηγορήθηκε από την τέως σύζυγο ότι κακοποίησε σεξουαλικά την τρίχρονη κόρη του στη διάρκεια της επικοινωνίας μαζί της. Παρέμεινε προφυλακιστέος 6 μήνες έως ότου αθωώθηκε. Δεν άσκησε ποινική δίωξη εναντίον της μητέρας, με την οποία έμεναν τα παιδιά. Σήμερα, έχει άριστη σχέση με τα δύο του παιδιά, 28 και 24 ετών.

* Πατέρας δύο παιδιών σήμερα 17 και 12 ετών έχει αποξενωθεί από τα παιδιά του εξαιτίας της συνεχόμενης παρεμπόδισης της επικοινωνίας από τη μητέρα. Διεκδικεί συνεχώς το δικαίωμά του να είναι πατέρας, κάνει μηνύσεις για παρεμπόδιση της δικαστικής απόφασης επικοινωνίας και έχει καταθέσει πλήθος αναφορών σε εισαγγελείς διότι δεν του ανακοινώνουν έγγραφα δικαστηρίου.

* Πατέρας που ξαναπαντρεύτηκε οφείλει να δίνει διατροφή 500 ευρώ στο παιδί του και 600 ευρώ στην πρώην σύζυγο διότι αυτή δεν εργάζεται. Ο ίδιος είναι οδηγός φορτηγού, δεν έχει περιουσιακά στοιχεία, έχει μισθό 1.200 ευρώ, έχει άλλα δύο παιδιά και η νέα σύζυγός του δεν εργάζεται και δεν έχει περιουσιακά στοιχεία.

* Πατέρας δύο παιδιών, σήμερα 14 και 16 ετών, χωρισμένος προ 12ετίας, επιδιώκει να έχει επικοινωνία με τα παιδιά του αλλά μάταια. Η μητέρα προσπαθεί να αλλάξει το όνομα του αγοριού, προσπαθεί να το αποξενώσει από τον πατέρα, καθώς δεν τηρεί καμία δικαστική απόφαση σχετικά με την επικοινωνία με το πρόσχημα ότι τα παιδιά δεν επιθυμούν να δουν τον πατέρα τους.






ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 24/06/2006

Δεν υπάρχουν σχόλια:

BINTEO SYGAPA ΣΥΓΑΠΑ

Αναγνώστες